fbpx

A HegeShow Trial Akadémia növendékei a világ élvonalában! – interjú Hegével

2023. július 25.

A Trials World Youth Game, tehát a gyerekek világbajnoki futama után mesélt Hegedűs „Hege” László! A trial utánpótlás nevelés nagyon...

A Trials World Youth Game, tehát a gyerekek világbajnoki futama után mesélt Hegedűs „Hege” László!

A trial utánpótlás nevelés nagyon fontos számodra és az utóbbi időben számos eredmény is bizonyítja a HegeShow Trial Akadémia sikerességét. A dubai megmérettetés után, most ismét egy nívós világversenyen brilíroztak a fiatalok.

HZs: Mesélnél kérlek arról, hogy milyen felkészülés előzte meg a spanyolországban megrendezett világbajnokságot? 

Hege: Amióta gyerekek oktatásával foglalkozom, onnantól kezdődően kezdtem el követni a UCI Trials World Youth Games eseményeket, ami ugye az utánpótlás versenyzők világbajnokságát jelenti. Ez gyakorlatilag a legfontosabb szakmai eseménye a fiataloknak és amikortól megvoltak az első hazai sikerek, onnantól kezdődően a cél az lett, hogy megmérettessük magunkat külföldön is. A külföldi megmérettetéseket a szomszédos Szlovákiában kezdtük, hiszen itt már felépült egy nagyszerű utánpótlás bázis. Ezt követően a tavalyi év nyarán voltunk kint az első UCI Trials World Youth Games versenyünkön, Lengyelországban. Az itt elért eredményekből levontuk a konzekvenciákat és már a 2022-es VB-t követően gőzerővel kezdtünk el készülni az idei Világbajnokságra, amikben szerepeltek a rendszeres edzések, a gyerekeknek “házi feladatok”, edzőtáborok.  

HZs: Hogyan zajlott, hány nap volt ? Milyen érzések kavarogtak benned ?

Hege: Az idei évben a World Youth Games eseményt Spanyolországban, Duranában rendezték meg Július 14-16 között, ahová segítőként / edzőként utaztam ki. A verseny nagyon színvonalasra sikerült, ahol a gyerekeknek nagyon nehéz, de változatos pályákon kellett megmérettetniük. Alapvetően már az fantasztikus érzés, hogy a magyar utánpótlás bázis 5 fővel képviselhette az országot azon az eseményen, ahol tényleg a világ legjobb utánpótlás versenyzői indulnak. Számomra óriási cél volt, hogy legyen olyan magyar UP versenyző, aki be tud jutni a legjobb 12 közé, a döntő futamba. És ezt sikerült elérni, szóval nagyon boldog volt mindenki, aki magyarként részt vett az eseményen. A hazai trial utánpótlás kiváló alappal van megáldva, egyszerűen fogalmazva jók a srácok! Viszont nagyon sokat kell járni külföldi versenyekre, magabiztosnak kell lennünk és elkötelezettnek, ha hosszú távon a világ élmezőnyébe szeretnénk tartozni. Az a jó az egészben, hogy képesek vagyunk rá! 

HZs: Milyen eredményekkel tértetek haza?

Hege: A srácok a vártnál is jobban teljesítettek:

Demeter Mihály:   15. helyezés / Poussin kategória / 

Horváth Leó:         7. helyezés / Poussin kategória / 

Demeter Lóránt:    DNF / Sérülés végett sajnos nem tudta befejezni a versenyt / 

Imre Kristóf:          34. helyezés / Cadet kategória / 

Fark Zalán:           21. helyezés / Cadet kategória / 

HZs: Foglald össze, hogy ez mekkora mérföldkő a HegeShow történetében és a TE életedben?

Hege: A World Youth Games-re történő kijutás, már önmagában egy óriási dolog. Az, hogy a fiúk ilyen szép eredményeket szereztek, az ajándék! :). Mivel ez a második VB futamunk a srácokkal, ezért mondhatom, hogy még “fiatalok” vagyunk a szakmában. Én edzőként láttam, amit látnom kellett és rengeteget tanultam ebből a versenyből. Mérföldkőnek pedig Demeter Mihály 15. helyezését és Horváth Leó VB döntőjét tekintem, hiszen ez szakmailag óriási dolog! 

HZs: Mi a következő kihívás az utánpótlás nevelésben?

Hege: A munka folytatódik tovább és hamarosan elkezdjük a felkészülést a következő VB futamra! Nagyon szeretném, ha még több fiatal kapcsolódna be a triál sportágba, hiszen ez a sport megdolgoztatja a testet és szellemet! Fejleszti a koordinációt, az egyensúlyt, a kitartást és a mentális képességeket is. 

HZs: Gratulálok az elért eredményekhez és köszönöm szépen a beszélgetést.